Op dit moment is IJzendijke één van de bloeiendste dorpen van west Zeeuws-Vlaanderen. Voor starters erg interessant om hier een woning te kopen in het nieuwbouwproject aan de Groote Jonkvrouw. Momenteel telt IJzendijke 2.480 inwoners.
Oorspronkelijk lag IJzendijke aan de oever van de Braakman en was het in de middeleeuwen een welvarend handelsplaatsje en havenstadje. Tijdens de tachtigjarige oorlog in de 16e eeuw zijn vier verdedigingsbolwerken aangelegd, restanten hiervan zijn nog terug te zien in de stad.
“Petit Paris” is de bijnaam van IJzendijke, waar deze bijnaam vandaan komt is niet geheel duidelijk. Sommigen denken dat het komt door de grote dichtheid van cafés (1 per 50 inwoners) aan het begin van de jaren 1900, wat duidt op de bijna Franse uitgaanssfeer. Een logischer verklaring voor de bijnaam is dat er veel cafés, bierhuizen, herbergen, enzovoort de Franse benaming hadden, zoals La Porte d’Or, Du Commerce, La Belle Vue en Café d’Anvers. De meest voor de hand liggende verklaring is dat in IJzendijke veel inwoners de Franse taal beheersten, vanwege de communicatie tussen de Franse en Waalse landeigenaren.
De gezelligheid van IJzendijke en zijn authentieke markt komt volledig tot zijn uiting tijdens de Folkloristische dag in juli. Hier gaan we terug in de tijd en zijn er domonstratieve wedstrijden van ringsteken, ook is er een Trekpaardenkeuring en zijn er diverse oudhollandse marktkramen.
Bezienswaardigheden die aan te raden zijn, zijn het museum Het Bolwerk met informatie over de Staats-Spaanse Linies, de IJzendijkse Molen, de twee kerken en het gebouw van de 19e eeuwse bierbrouwerij Cadsandria. Het festival Weitjerock moet zeker ook eens bezocht worden met de vele goede optredens.
Ijzendijke kent maar liefst 2 basisscholen en dat zegt al genoeg over de verjonging van IJzendijke. Voor het verenigingsleven moet u aankloppen bij Tennisvereniging Tiola, Voetbalvereniging IJzendijke, Volleybalclub YVC en de krulbolvereniging. Tevens kunt u in deze stad uw boodschappen doen in de Plus.
IJzendijke kent diverse woonwijken. Zo kunt u wonen in het authentieke centrum met verschillende monumentale woningen, maar zijn er ook diverse nieuwbouwwijken bij gekomen. In de jaren 80 is er veel gebouwd in de wijk aan de Kleine Jonkvrouwstraat met vrijstaande- en tussenwoningen. Aan deze wijk is de basisschool de Schuttershoek en het verzorgingscentrum Emmaus verbonden. Vanaf 1997 is de nieuwbouwwijk langs de Mauritsweg ontstaan met onder andere de Stevinstraat met luxe vrijstaande- en 2-onder-1 kap woningen. De nieuwste wijk is de Groote Jonkvrouw. Hier wordt al sinds 2009 nieuw gebouwd en is men op dit moment bezig met de verkoop van de laatste fase, fase 3. De basisschool het Molenbolwerk is meer verbonden met deze wijk.