Oostburg

Oostburg is de centrale stad van de gemeente Sluis. Met 4.700 inwoners is het de grootste plaats in de gemeente Sluis. Vanwege zijn centrale ligging voorziet Oostburg van vele faciliteiten. Zo treft u hier het gemeente huis, de middelbare school ‘het Zwincollege’, het Ledeltheater en een ziekenhuis. In het centrum zijn leuke winkels en restaurants te vinden en Oostburg heeft maar liefst 4 supermarkten.

In het jaar 941 werd Oostburg voor het eerst vermeld als Castrum Osburch en in het jaar 1237 kreeg het stadsrechten. De kenmerkende watertoren met muurschildering is van heinde en verre te zien en daarnaast is ook de eenhoorn kenmerkend voor Oostburg. Op het Eenhoornplantsoen staat de originele eenhoorn die over het winkelend publiek neerkijkt. Verschillende kerken stijgen boven het stadsbeeld uit, zoals de protestantse kerk en de Eligiuskerk.

Aantrekkelijk aan Oostburg is het natuurgebied ‘het Groote Gat’. Een kreek met diverse flora en fauna volledig over de breedte van Oostburg ten zuiden van de stad. Verschillende wandel- en fietsroutes zijn rondom dit gebied gelegen. Sportverenigingen zijn er in Oostburg in overvloed. Voldoende keuze voor uzelf of uw kinderen, zo kunt u kiezen uit volleybalclub YVC, voetbalvereniging SV Oostburg, Atletiekvereniging de Wielingen, Turn ’87, zwemvereniging de Scheldestroom en golfclub Oostburg. Aan te raden restaurants zijn onder andere de Eenhoorn, Eigenwijs, de Smickelaer en het stadhuis.

In 2018 heeft het centrum een aanzienlijke vernieuwing ondergaan, zo is het winkelcentrum vernieuwd en is er een Jumbo bij gekomen. Ook zijn de 3 basisscholen samen gekomen onder één dak met een volledig gemoderniseerd schoolgebouw.

Wonen in Oostburg

Er zijn verschillende wijken terug te vinden in Oostburg. Zo is er de wijk in de Oude Stad, hier staan leuke vooroorlogse en herbouwde hoek- en tussenwoningen. In de jaren 70 is de wijk bij de Schuttebocht gebouwd, hier vindt u verschillende bungalows. Tussen de jaren 70 en 90 zijn de meeste ‘nieuwe’ wijken gebouwd. Het gaat hier vooral om de planetenwijken grenzend aan de grote beer, van de jupiter tot de venus. Dit zijn erg fijne wijken met voor ieder wat wils, appartementen, tussen-, hoek-, 2-onder-1 kap- en tussenwoningen. In de beginjaren 2000 tot 2010 zijn er nog een aantal appartementsgebouwen geplaatst, zoals aan de Dierkensteenweg en de Pastoor van Genklaan. Het laatste nieuwbouwproject ‘de Vijzel’ is in 2019 gerealiseerd aan de markt met 5 appartementen. De vraag naar koopwoningen is groot in Oostburg in het aanbod blijft gering.

Woningaanbod in Oostburg

Terug Neem contact met ons op