Retranchement heeft een Franse klank in de naam en het betekent ook ‘verschansing’ in het Frans. Het dorp is een overblijfsel van een veel grotere plaats met verdedigingswerken. In 1604 heeft prins Maurits 2 forten laten bouwen en later werd het geheel omringt door wallen. Fort Nassau, Fort Oranje en de wallen zijn nu nog steeds een belangrijke trekpleister voor het dorp en je kan er heerlijke wandelingen maken en genieten van de natuur. Fietsers weten Retranchement kolossaal te vinden dankzij de schitterende fietsroutes in de omgeving. Bezienswaardigheden in het dorp zijn onder andere de Zaalkerk uit 1630, de Molen uit 1818 en de grenspalen. Retranchement ligt tegen het natuurgebied ‘het Zwin’, een dynamisch natuurgebied met duinen, schorren en polders met afwisseling tussen nat en droog, zout en zoet en klei en zand. Hierdoor komen er vele verschillende plantensoorten voor. De ‘Zwingeul’ zorgt voor de toe en afvoer van zout water. Je kan er doorheen lopen bij laag water, maar let op, het water kan erg snel opkomen met een snelle stroming.
Op dit moment kent Retranchement een sterke toestroom vanuit België. De Belgen weten vanuit Knokke hun weg te vinden naar het rustige, maar o zo karakteristieke Retranchement. en nabijgelegen buurtschap is Terhofstede. Hier staan ook nog enkele mooie authentieke woningen en boerderijen.
Door de opkomst van tweede bewoning vanuit België stijgen de huizenprijzen in Retranchement aanzienlijk. Dit komt mede door de luxe renovaties van de authentieke woningen in het dorpje. Betaalbare woningen zijn nog te vinden in onder andere de Prins Mauritsstraat met hoek- en tussenwoningen.