Sluis

Een dagje uit in de regio? Dan moet je in Sluis zijn! Sluis is een geweldige winkelstad voor de echte Bourgondiër. Een goed voorbeeld van de populariteit is het openen van de grenzen na de coronacrisis. Vanaf dag 1 was het weer vanouds en stonden er weer rijen met auto’s richting de stad.

In het jaar 1280 is Sluis ontstaan en vanaf 1382 is het vanwege zijn strategische ligging een vestingstad geworden. In de 14e eeuw is tevens het Belfort gebouwd. Dit unieke gebouw is het enige Nederlandse stadhuis met een belfort (een Vlaamse klokkentoren). Een leuk weetje: In het Belfort bevindt zich de oudste klokkenist van ons land, Jantje van Sluis. Dit houten beeld uit 1424 zorgt ervoor dat elk half uur de stadsklokken klinken. De legende van Jantje is dat hij Sluis van de ondergang heeft gered tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Doordat hij te diep in het glaasje heeft gekeken vergat hij de klok te luiden. Zo wachtten de Spanjaarden tevergeefs op het sein van de klok en zagen ze hun aanvalsplan mislukken. De vestingwallen en oude stadspoorten laten ook een stukje geschiedenis zien. Voor een mooie wandeling moet je zeker de wallen van Sluis eens belopen hebben. Bij het binnenrijden van Sluis passeert u de Molen de Brak, een korenmolen uit 1739.

In Sluis kan je heerlijk een hele dag vertoeven. Begin met een ontbijtje of lunch in één van de vele restaurants, shop till you drop, bezoek ‘Toversluis’ met de kinderen (een heus speelparadijs met bowlingcentrum en casino) of het Bizarium (een museum met bizarre uitvindingen) en sluit de dag af in één van de andere restaurants met bijvoorbeeld een mooi zicht op de kaai.

Wonen in Sluis

Naast de winkelstraten is er nog voldoende ruimte om in één van de wijken te wonen. Het heeft 2.340 inwoners en is daarmee ook één van de grotere steden van de regio. Binnen de stadswallen zijn er in principe 2 grote woonwijken met voornamelijk tussen- en 2-onder-1 kap woningen. Sluis heeft ook een basisschool en verschillende sportverenigingen voor de kinderen. Buiten de stadswallen wordt een grote nieuwe woonwijk gebouwd. Groenevelt fase 1 is in de afgelopen jaren volledig afgebouwd en fase 2 staat op het punt om te starten. Deze moderne woningen zorgen voor een mooi straatbeeld en zijn populair in de regio.

Woningaanbod in Sluis

Terug Neem contact met ons op