Waterlandkerkje

Een rustig dorp met 490 inwoners tussen Oostburg en IJzendijke. Waterlandkerkje staat vooral bekend door de vele kerkconcerten en natuurlijk de jaarlijkse Meerminnefeesten in het weekend na Pinksteren. Het dorp is ontstaan in 1669 als nederzetting rond een kerk en daarom werd het ‘’t Kerkje’ genoemd.

In het wapen van Waterlandkerkje is een zeemeermin afgebeeld welke afkomstig is van het wapen van het Huis Lauweryn, de initiatiefnemer tot herinpoldering van dit gebied. Later is er een legende bedacht om deze zeemeermin te verklaren. Deze legende belicht de rivaliteit tussen Oostburg en Waterlandkerkje. Een visser uit Oostburg ving een zeemeermin in zijn netten. Zij smeekte om terug gebracht te worden naar de zee, maar de visser wilde geld met haar verdienen door haar op de markt in Oostburg tentoon te stellen. Een voerman uit Waterlandkerkje was getuige van het voorval, hij rende erop af, gooide de visser in het water en bevrijdde de zeemeermin. Ze heette Hildegonda en heeft haar eigen beeld bij het binnenrijden van het dorp. De Meerminnenfeesten is zeker een aanrader om eens naartoe te gaan met activiteiten als een drukbezochte rommelmarkt, de trekkertrek en muziek tot laat op de avond.

Wonen in Waterlandkerkje

Waterlandkerkje is in de Tweede Wereldoorlog gespaard gebleven, waardoor het een uitvlucht was voor mensen uit de omgeving, die al snel in het dorp bleven wonen. In de jaren 60 trokken veel jonge gezinnen weg door het gebrek aan nieuwbouwwoningen. Na 1970 zijn er weer nieuwe woningen gebouwd, vooral 2-onder-1 kap en vrijstaande woningen, wat ervoor heeft gezorgd dat het dorp weer een impuls heeft gekregen.

Woningaanbod in Waterlandkerkje

Terug Neem contact met ons op