Zuidzande

Zuidzande is een relatief klein, maar gezellig dorp met 555 inwoners. Het dorp is ontstaan als een zandbank in de monding van de Zwinarm. Later is het samengevoegd met het eiland van Cadzand. Dankzij de inpolderingen van de 16e en 17e eeuw zijn ze met elkaar vergroeid. Zuidzande werd het eerste kerkloze dorp in Zeeland. In 1996 was de laatste kerkdienst en tegenwoordig treft u er Brasserie Céleste aan, een sfeervol restaurants onder de hoge plafonds van de kerk. Zuidzande heeft nog 2 grote winkels, het Meubelhuis Even Kijken en elektronicawinkel Expert. Ideaal is ook de slagerij en verswinkel de Lijser met goede kwaliteit vlees voor een heerlijke barbecue.

Kenmerkend voor het dorp is de molen uit 1874 aan de Sluissedijk. Atelier de Test moet u zeker ook eens bezocht hebben. Het is een voormalige schuur voor Zeeuwse trekpaarden met spanten van ongeveer 200 jaar oud. Kunstenaars uit Nederland en België hebben er hun mooiste keramiek staan.

Wonen in Zuidzande

Het woningaanbod in Zuidzande is één van de meest diverse in de regio. Door de Belgische invloeden in het dorp, zoals deze ook in Retranchement te zien zijn, zijn er veel verschillen te zien in de huizenprijzen. De authentieke woningen aan de Sluissedijk, Sluissestraat en de Dorpsstraat zijn erg in trek bij de kopers voor tweede bewoning, vanwege het karakter en de mooie zichten over het landschap. De woningen in de andere straten zijn over het algemeen beter betaalbaar voor de lokale inwoners en starters met voor elk wat wils van tussenwoningen tot vrijstaande woningen.

Woningaanbod in Zuidzande

Terug Neem contact met ons op